Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016

Χαιρετισμός του προέδρου της Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ. στην Ημερίδα με θέμα: Εθελοντισμός στο Πυροσβεστικό Σώμα – 25 Χρόνια προσφοράς και δράσης – Παρόν και Μέλλον

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ,  ΑΓΡΙΝΙΟ 

Αξιότιμε προσκεκλημένε στη χώρα μας κ. Kevin Quinn, κ. Αντιδήμαρχε, κ. καθηγητές, κ. Πρόεδρε της Π.Ε.Ε.Π.Σ. και κ. Πρόεδρε του Σωματείου Φίλων Εθελοντικού Σταθμού Παραβόλας, κ. διοργανωτές της σημερινής ημερίδας, αξιότιμοι συνάδελφοι και εθελοντές πυροσβέστες, φίλες και φίλοι. Στη χειμαζόμενη από την πρωτίστως ηθική και την μετέπειτα οικονομικό - ανθρωπιστική κρίση Ελλάδα του 2016, όπου το προσωπικό όφελος κυριαρχεί και υποσκελίζει το κοινωνικό, η ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος σήμερα συνιστά μια σύγχρονη και ταυτόχρονα βασική ανάγκη για τη συνεκτικότητα του κοινωνικού ιστού της Χώρας.
Ο Εθελοντισμός, ως πράξη ανιδιοτελής αυτού που την κάνει, χωρίς να προσδοκά ανταλλάγματα, τίτλους, επαίνους, βραβεία και αξιώματα, παρά μόνο την χαρά της προσφοράς, είναι δυνατό λειτουργικά να συνδυάζει «τον έρωτα του ερασιτέχνη, τη συνέπεια του επαγγελματία, την πειθαρχία του στρατιώτη και την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου».

Σε εποχές αποθέωσης του ατομικισμού εν μέσω οικονομικών και γεωπολιτικών μεταβολών, ο εθελοντισμός και οι πανανθρώπινες αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης, δικαιοσύνης, συμμετοχής, αγάπης και προσφοράς προς το συνάνθρωπο που πρεσβεύει ωθούν σε πράξεις που δίνουν διέξοδο στα προβλήματα που γεννιούνται από τον εγωκεντρισμό των σύγχρονων κοινωνιών, από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, την έλλειψη υποδομών και την απουσία μέριμνας για τις ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
           Το κίνημα του εθελοντισμού στην ελληνική κοινωνία των μνημονίων, της πολυετούς κρίσης και των πολλαπλών αδιεξόδων, που οι ανάγκες επιβίωσης οδηγούν τους ανθρώπους σε απρόβλεπτες συμπεριφορές, αποτελεί την υγιή αντίδραση της κοινωνίας στα φαινόμενα της αδράνειας, της παθητικότητας και της παραίτησης, μια μεγάλη δύναμη ελπίδας για την επίλυση των προβλημάτων υπό την έννοια ότι η οργανωμένη δράση καθίσταται κρίσιμη συνιστώσα της κοινωνίας των πολιτών καλλιεργώντας ένα δημόσιο ήθος μέσω της παροχής υλικών αγαθών και υπηρεσιών που αδυνατεί να προσφέρει το κράτος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο θεσμός του Εθελοντή Πυροσβέστη αποτελεί εδώ και 25 χρόνια το πραγματικό κίνημα ψυχής, αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας και προσφοράς στο συνάνθρωπο και την ελληνική κοινωνία. Περί τις 30 Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Πυροσβεστικά Κλιμάκια ανά την Επικράτεια, περί τους 2000 ανθρώπους ταγμένους ανιδιοτελώς στην υπηρεσία της ελληνικής κοινωνίας. Άνθρωποι με αλτρουισμό, επιστημονική κατάρτιση,  υψηλό αίσθημα προσφοράς και αγάπης στο συνάνθρωπο, σεβασμό και προσήλωση στην ιεραρχική δομή, οργάνωση και λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος. Να ξέρετε ότι οι άνθρωποι αυτοί διαθέτοντας ελεύθερο χρόνο και χρήματα από το υστέρημά τους δεν κάνουν απλά το χόμπυ τους αλλά με μεράκι και επαγγελματική συνείδηση προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο με μόνο αντάλλαγμα την ευγνωμοσύνη, την αγάπη, το χτύπημα στην πλάτη και το «ευχαριστώ» του απλού πολίτη που μέσα στο φόβο και την απόγνωση ενός φυσικού ή ανθρωπογενούς κινδύνου ή μιας καταστροφής βλέπουν στα μάτια τους τους «μικρούς ήρωές» τους. Για το λόγο αυτό οι Εθελοντές Πυροσβέστες αποτελούν για το Πυροσβεστικό Σώμα μια ανεκτίμητη δεξαμενή συνεισφοράς και υποστήριξης στον καθημερινό αγώνα των επαγγελματιών πυροσβεστών της Χώρας με σκοπό την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών.
Ειδικά στη σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία που ο πυροσβεστικός μηχανισμός της χώρας, κυρίως κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου αλλά και καθ’ όλον το έτος, μοχθεί προκειμένου να ανταποκριθεί με πενιχρά επίγεια και εναέρια μέσα και δίχως τις απαιτούμενες προϋποθέσεις υγείας και ασφάλειας για το εμπλεκόμενο προσωπικό, ο θεσμός του Εθελοντή Πυροσβέστη αποτελεί αίτημα και ανάγκη των καιρών μας και κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθεια αυτή, καθόσον ο καθένας εξ υμών αποτελεί έναν «οιονεί» Πυροσβέστη.
Περιμένουμε και την Κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα χωρίς υπεκφυγές, μηρυκασμούς και μελλοντολογίες,  αλλά με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις που θα προκύψουν μέσα από γόνιμο, ειλικρινή διάλογο με εξωστρέφεια και μέσα από εκτίμηση και αξιολόγηση της ουσιαστικής προσφοράς του Εθελοντή Πυροσβέστη και του Πυροσβεστικού Σώματος στην Πολιτική Προστασία της Χώρας, λαμβάνοντας υπόψη και τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία. Νομίζω εξάλλου πως έφτασε η ώρα επαγγελματίες και εθελοντές πυροσβέστες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλοι οι φορείς που είναι ενταγμένοι στην Πολιτική Προστασία της Χώρας να απαιτήσουμε από τους πολιτικούς να μάθουν και αυτοί να ακούν και να συνεργάζονται μαζί μας καθότι στις συνθήκες που διαμόρφωσε η οικονομική κρίση είναι επιβεβλημένο πλέον, να προτάσσουμε τη συλλογική δράση έναντι του αναχωρητισμού και της ηττοπάθειας.
Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα, συγχαίρω τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους, εύχομαι δημιουργική συνέχεια και σας προσκαλώ όλους σας να γίνετε Εθελοντές Πυροσβέστες, αναλαμβάνοντας ρόλο και δράση στην κοινωνική προσφορά ως αξιακή σταθερά και ως μαζική κουλτούρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου