Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016

Το ψέμα στην ζωής μας

Άρθρο του Πυραγού Λίβερη Χ. Χρήστου, Δημόσιου κατήγορου ΔΙ.Π.Υ. Αθηνών,  Θεολόγου – Κατηχητή


Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες. Πολλά είναι τα διλήμματα, που συναντά ο σημερινός άνθρωπος στην σύγχρονη εποχή που ζει και καλείται να αντιμετωπίσει.
   Ένα από αυτά είναι το αν θα πούμε την αλήθεια ή θα προτιμήσουμε να σερβίρουμε το ψέμα. Αλλά, ας αφήσουμε όμως την ίδια την Αγία Γραφή και τους αγίους πατέρες μας να μας μιλήσουν για το κακό που προκαλούμε στον εαυτό μας, όταν ελαφρά την καρδία φέρνουμε το ψέμα στα χείλη μας.

   Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης μας λέει: <<Αδελφοί μου χριστιανοί, προσέχετε όσο μπορείτε, να μη λέτε ψέματα, γιατί το ψέμα είναι εφεύρεση του διαβόλου και ο διάβολος είναι ο πατέρας του ψεύδους. Επομένως, όσοι είναι ψεύτες, έχουν πατέρα τους το διάβολο και μοιάζουν μ’ αυτόν και τον έχουν πατέρα, καθώς το αναφέρει και ο Κύριός μας στην Αγία Γραφή, λέγοντας: «Ο πατέρας που έχετε εσείς είναι ο διάβολος, κι όσα επιθυμεί ο πατέρας σας, αυτά θέλετε να κάνετε». Εκείνος εξ αρχής ήταν ανθρωποκτόνος και δεν μπόρεσε να σταθεί μέσα στην αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει μέσα του τίποτε το αληθινό. Όταν λέει ψέματα, εκφράζει τον εαυτό του, γιατί είναι ψεύτης και είναι ο πατέρας του ψεύδους>>.
  Τώρα αντίθετα, όσοι λένε την αλήθεια, έχουν ως πατέρα τους την Αλήθεια, που είναι ο Θεός μας Ιησούς Χριστός. Όσοι λένε την αλήθεια είναι γεννημένοι από την Αλήθεια, καθώς μας λέει ο αγαπημένος μαθητής άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος: «Παιδιά μου, ας μην αγαπάμε με λόγια και ωραίες φράσεις, αλλά με έργα και αγάπη αληθινή. Απ' αυτό θα καταλάβουμε ότι είμαστε παιδιά της αλήθειας».
   Ο ιερός Χρυσόστομος λέει: <<Αν κάποιος φοράει καινούργιο ρούχο, αυτός γίνεται εύκολα αντιληπτός από όλους. Έτσι και σεις, είσθε Χριστιανοί επειδή έχετε ενδυθεί κατά το άγιο Βάπτισμα τον Χριστό σαν ένα ολόλαμπρο ρούχο. Αυτό μόνο πρέπει να φροντίζετε να γίνεται φανερό στο περιβάλλον σας με τα έργα και τα λόγια σας και γενικά με όλη σας τη βιωτή. Να γίνεται αντιληπτό δηλαδή ότι το ένδυμα σας είναι ο Χριστός:  Ας ενδυθούμε τον Χριστό, και ας είμαστε μαζί Του. Διότι εκείνος που φοράει ένα καινούργιο ένδυμα, αυτό γίνεται καταφανές σε όλους τους γύρω του. Ας γίνεται λοιπόν καταφανής ανάμεσα μας με κάθε τρόπο ο Χριστός. Πώς όμως θα γίνει φανερός; Αν πράττουμε πάντοτε όσα Εκείνος επιθυμεί».  Κάθε είδους ψέμα είναι κακό. Όσοι λένε ψέματα στερούνται τη Βασιλεία του Θεού και δημιουργούν κόλαση για τον εαυτό τους.  Κάθε ψέμα, ό,τι λογής κι αν είναι, με όποιο τρόπο κι αν λέγεται, είναι κακό και ολέθριο. Το ψέμα, συνάδελφοι και συναδέλφισσες, δεν πρέπει να το φέρνουν στο στόμα τους οι Χριστιανοί, διότι τους γίνεται εύκολα κακή συνήθεια, όπως λέει ο σοφός Σειράχ: «Απόφευγε να λες οποιοδήποτε ψέμα, γιατί αυτή η συνήθεια δεν βγάζει σε καλό».

 Πράγματι, ο Θεός παραχωρεί να πέσουν σε μεγάλα δεινά και σε διάφορες δυστυχίες όσοι ψεύδονται. Και θα γίνει αυτό, γιατί ο Θεός αποστρέφεται και σιχαίνεται αυτόν που λέει ψέματα, καθώς το αναφέρει και ο Σολομώντας: «Βδέλυγμα είναι στον Κύριο τα χείλη που λένε ψέματα».

  Φοβηθείτε λοιπόν τον Θεό και πάψετε να χρησιμοποιείτε το ψέμα στις σχέσεις σας με τους συνανθρώπους σας και συναδέλφους σας, διότι ο Θεός επιτρέπει να αφανίζονται όσοι λένε ψέματα, όπως μας το λέει και ο προφήτης Δαβίδ: «Θα επιτρέψεις να εξολοθρευθούν όσοι λένε ψέματα».
 Τέλος , δεν έχουν θέση στη Βασιλεία Του Τριαδικού μας Θεού όλοι εκείνοι που αρέσκονται στο να δικαιολογούνται, να κακολογούν και να σχολιάζουν τους άλλους και να λένε ψέματα, όπως το μαρτυρεί το ιερό βιβλίο της Αποκαλύψεως γράφοντας ότι το μερίδιο τους θα είναι η λίμνη του πυρός: «Οι δειλοί, οι άπιστοι, οι βδελυροί, οι φονιάδες, οι πόρνοι, οι μάγοι, οι ειδωλολάτρες κι όσοι αντιστρατεύονται την αλήθεια και λένε ψέματα, θα έχουν το μερίδιο τους στη λίμνη που καίγεται με φωτιά και θειάφι. Αυτός είναι ο δεύτερος θάνατος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου