Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016

Cur Deus homo? | Γιατί ο Θεός έγινε άνθρωπος;

Άρθρο του Πυραγού Λίβερη Χ. Χρήστου, Δημόσιου κατήγορου ΔΙ.Π.Υ. Αθηνών,  Θεολόγου – Κατηχητή


Θα μου πει κανείς τί παράξενο ερώτημα είναι αυτό;
Ναι αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες, αυτό είναι ένα παράξενο ερώτημα, μα είναι και συνάμα ένα απλό ερώτημα που ίσως, ως χριστιανοί, κανείς μας να μην το έχει θέσει ποτέ στον εαυτό του.
Ζούμε σήμερα σε μία άκρως καταναλωτική, υλιστική και συγχύσεως κοινωνία, γι΄αυτό ποτέ άλλοτε το ερώτημα αυτό δεν ήταν τόσο αναγκαίο και επίκαιρο όσο σήμερα.

Χριστούγεννα λοιπόν. Γεννάται ο Χριστός!!!

 -Το ότι γεννήθηκε μέσα σε μία ταπεινή φάτνη σε ένα σπήλαιο της πόλης βηθλεέμ, όλοι θέλω να πιστεύω ότι το γνωρίζουμε.
 -Το ότι γεννάται και μέσα στη φάτνη που ονομάζεται ορθόδοξη Εκκλησία σε κάθε Θεία Λειτουργία, επίσης.
 -Το μεγάλο ερώτημα είναι λοιπόν για το αν θα γεννηθεί επιτέλους φέτος βαθιά στην καρδιά μας. Αυτό πραγματικά δεν το γνωρίζω, γιατί, χωρίς να κοπιάσουμε λίγο, για να αποκτήσουμε την ορθή γνώση της πίστης μας, δε θα αξιωθούμε τη θεία αγάπη. Χωρίς την προσπάθεια για την απόκτηση της αγιότητας είναι αδύνατο να δει κανείς το Θεό, και έτσι κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Αρχίζουν γιατί για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να πρώτα πρώτα να διώξω την φιλαυτία μου, να ανεκτώ και να ανοιχτώ με σεβασμό στην προσωπικότητα του συνανθρώπου μου. Πρέπει να σταματήσω να είμαι ναρκισσιστής, κάνοντας όλους τους άλλους αντικείμενό μου. Πρέπει να αναλάβω τις ευθύνες μου. Πρέπει να σηκώσω το σταυρό μου, που μου φορτώνουν είτε οι άλλοι, είτε ο ίδιος μας ο εαυτός και να προχωρήσω μπροστά, ξεκουράζοντας τους άλλους και ταυτόχρονα συγχωρώντας τους. Αυτό εξάλλου είναι και ευτυχία, δηλαδή με ταπείνωση να θέτω χωρίς ιδιοτέλειες τον εαυτό μου στην υπηρεσία του άλλου.
  Μία καλή αρχή λοιπόν θα ήταν, για να γιορτάσουμε φέτος εν έτη 2016 αληθινά Χριστούγεννα, με τη βοήθεια του Θεού, να μάθουμε γιατί έγινε η "εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου" ενσάρκωση του β΄ προσώπου της Αγίας Τριάδας, Ιησού Χριστού. Γιατί ο Χριστός μπήκε στην ιστορία και στη μοίρα του άνθρωπου;  
  Μετά την πτώση λοιπόν του ανθρώπου και την απομάκρυνσή του από την κοινωνία του Θεού, εμφανίζεται η ανάγκη της αποκαταστάσεως του ανθρώπου στην κατάσταση εκείνη από την οποία ξεκίνησε καθώς και της επανατοποθετήσεώς του στην οδό της κοινωνίας με τον Θεό. Αυτό φυσικά αποτελεί αποτέλεσμα της απόλυτα ελεύθερης "εν αγάπη" επιλογής του Θεού, αφού ο Θεός δεν υπόκειται σε κανένα καταναγκασμό όπως επίσης και η θέωση και η αφθαρτοποίηση του ανθρώπου, δηλαδή η επανατοποθέτηση του στην αίώνια οδό της κοινωνίας του με τον Θεό, δεν έχει κανένα καταναγκαστικό στοιχείο.
  Ο Άγιος Μάξιμος τοποθετεί τον Χριστό στο κέντρο της δημιουργίας και γράφει πως η ενανθρώπηση του Θεού είναι το μακάριο τέλος. Είναι ο σκοπός για τον οποίο τα πάντα δημιουργήθηκαν. Από αυτόν το σκοπό τα πάντα απορρέουν και λαμβάνουν την αιτία τους, χωρίς να έχει σε τίποτα άλλο την αιτία του.
  Η ενσάρκωση λοιπόν κατά του αγίους πατέρες είναι συγκατάβαση!!! Τι ωραία λέξη. Αυτό στην κυριολεξία σημαίνει ότι ,κάποιος που δεν με χρειάζεται καθόλου αποφασίζει να αναλάβει την προσωπική ευθύνη και όλο το ειδικό προσωπικό βάρος της ύπαρξής μου. Η ενσάρκωση που γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα χρειάζεται για έναν και μοναδικό λόγο, όπως αναφέρει και ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος,"δια το αγιασθήναι τω ανθρωπίνω του Θεού τον άνθρωπο"Σκοπός της ενσαρκώσεως του Χριστού είναι η θέωση και η αφθαρσία του ανθρώπου, οι οποίες δεν μπορεί να γίνουν χωρίς την οντολογική ένωση του κτιστού, που είναι ο άνθρωπος και του ακτίστου που είναι ο Θεός.
  Και ο Τριαδικός Θεός μας, ο μόνος αληθινός Θεός, είναι ένας Θεός που δεν ενώνετε ,δεν μας συναντά και δεν μας συστήνεται γιατί είμαστε πλούσιοι ή πτυχιούχοι, ή ιεράρχες, ή πολιτικοί άρχοντες, ή ανώτατοι αξιωματικοί κ.τ.λ. αλλά γιατί είμαστε ταπεινοί και καθαροί στην καρδιά. Είναι ένας Θεός που δεν ανακαλύπτεται αλλά αποκαλύπτεται μόνο στους καλοπροαίρετους και στους έχοντας αγαθή διάθεση να τον γνωρίσουν πραγματικά. Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή  ο χριστιανισμός δεν είναι θέμα εξυπνάδας, αλλά καθάρσεως καρδιάς, ταπεινοφροσύνης και δεκτικότητας.
Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!!!     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου