Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017

Έρχεται Πάσχα;

Άρθρο του Πυραγού Λίβερη Χ. Χρήστου, Δημόσιου κατήγορου ΔΙ.Π.Υ. Αθηνών,  Θεολόγου – Κατηχητή

  Ίσως αναρωτηθήκατε, αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες, γιατί το ερωτηματικό στη λέξη Πάσχα, αφού όλοι καλά γνωρίζουμε ότι σε λίγες μέρες το Πάσχα έρχεται και οι ανά την οικουμένη Ορθόδοξοι χριστιανοί θα εορτάσουν την Ανάσταση του Κυρίου και Θεού Ιησού Χριστού. Θα εορτάσουν μια εορτή που είναι η «εορτή των εορτών» της Εκκλησίας μας, αλλά και το ακράδαντο θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται το οικοδόμημα της Ορθόδοξης πίστης μας. 
  Ναι, το Πάσχα έρχεται λοιπόν!!! Έρχεται η λαμπρότερη εορτή της Χριστιανοσύνης, που είναι ίσως η μοναδική εορτή που κλείνει μέσα της ανάμικτα συναισθήματα. Είναι η εορτή όπου ο άνθρωπος εσωτερικά πλημμυρίζει από την αγωνία, την πίκρα, τον πόνο, τη θλίψη των Παθών και της Σταύρωσης, αλλά υστέρα διαβαίνει και περνάει στην αγαλλίαση, στη χαρά, στην ευτυχία και στην ελπίδα που φέρνει η Ανάσταση του Σωτήρος Χριστού.
  Εξάλλου έτσι ερμηνεύεται η λέξη Πάσχα, ως Διάβαση και Πέρασμα.
  Η Ορθοδοξία μας, που τόσο υποτιμάται σήμερα από κάποιους «μορφωμένους», συγκεντρώνει όλα τα γνωρίσματα του υψίστου αγαθού και είναι η ζωή της Αναστάσεως. Μόνο αυτή ανταποκρίνεται στα βαθύτερα αιτήματα του πολύπαθου ελληνικού λαού μας και γι΄αυτό πρέπει να μείνει απαλαγμένη από κάθε είδους αιρετικά και οικουμενιστικά σατανικά στοιχεία που προσπαθούν να την  προσβάλλουν και να τη χαντακώσουν, μάταια όμως αφού «και πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν αυτής».

  Είναι λοιπόν υψίστης σημασίας να γνωρίσουμε ότι μέρα της Αναστάσεως δεν είναι μόνο η ημερολογιακή εορτή για φέτος. Δεν είναι μόνο η Διακαινήσιμη εβδομάδα που ακολουθεί. Δεν είναι η κάθε Κυριακή του έτους που, όπως γνωρίζουμε, είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Αναστάσεως.
  Τί είναι λοιπόν η Ημέρα της Αναστάσεως;
  Ημέρα της Αναστάσεως είναι όλη η ζωή μας, εφόσον είναι λουσμένη με το Φως της Αναστάσεως.
  Η Ανάσταση, αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες, είναι ένα ΜΕΓΑΛΕΙΟ, αρκεί να γίνει μια ουσιαστική υπόθεση της ανθρώπινης υπάρξεως μας και να μην παραμείνει ένα τυπικό γεγονός, που σπάει απλώς τη ρουτίνα της ζωής μας.
  Γι΄αυτό λοιπόν το ερωτηματικό στο τίτλο του άρθρου μας. Γιατί εν έτη 2017, εμείς οι βαπτισμένοι στο όνομα της Αγίας Τριάδος Χριστιανοί, δε ξέρω αν θα εορτάσουμε όπως αξίζει αυτή τη μεγάλη εορτή, ή θα εορτάσουμε μονό ένα ακόμη Πάσχα της κοιλίας και όχι της ψυχής.
  Πότε λοιπόν εορτάζουμε Ορθόδοξο Πάσχα;
  Ο Ιερός Χρυσόστομος γράφει για αυτό ότι:«οσάκις αν κοινωνή ο πιστός μετά καθαρού συνειδότος, Πάσχα επιτελεί».
  Μόνο μεταλαμβάνοντας συνεχώς ο ειλικρινά μετανοημένος πιστός, το Σώμα και το Αίμα του Σωτήρος Χριστού, δηλαδή την «ανθρωπότητα» του Χριστού, που είναι ενωμένη ασύγχυτα και αδιαίρετα με τη θεότητά Του, δέχεται μέσα του τον όλο Χριστό, αφού ενώνεται οντολογικά μαζί Του και τότε «επιτελεί.Πάσχα»
  Μόνο μέσα στην Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία, όπου είναι ένα πανηγύρι Αναστάσιμης Χαράς ο πιστός «επιτελεί.Πάσχα», και μόνο εκεί συντελείται η βίωση μίας «νέας καινής λαμπρής κατάστασης», προσφέροντάς μας έτσι τη δυνατότητα μιας νίκης μας πάνω στην αμαρτία, στην φθορά και στο θάνατο. 
  «Γεύσασθε κα δετε τι χρηστς Κριος», βροντοφωνεί ανά τους αιώνας η Εκκλησία μας με το στόμα του Προφήτη Δαυΐδ αλλά, οι μοντέρνοι νεοέλληνες, κληρικοί και λαϊκοί, αποφασίσανε στα πρότυπα της άθεης Ευρώπης ,ότι αυτά που λένε οι Άγιοί μας και οι παπάδες είναι παρωχημένα. Αυτά που διδάσκει ανά τους αιώνας η Εκκλησία μας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πια και δεν ανταποκρίνονται στη σύγχρονη νέο-εποχική ζωή τους που είναι κυριολεκτικά χωμένη στο ψηλαφητό σκότος της πάσης είδους αμαρτίας και του θανάτου.
  Στην καλύτερη μόνο περίπτωση πολλοί νεοέλληνες, τη νύχτα της Αναστάσεως, «ανασταίνουν» το Χριστό για πέντε λεπτά και ύστερα Τον θάβουν στον τάφο της λήθης, δηλαδή σε μία κατάσταση κατά την οποία μετά το «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ» δεν θα Τον θυμάται κανείς μετά, αλλά επίσης Τον ξεχνούν λόγω της άπληστης και ανικανοποίητης ζωής τους, χωρίς έτσι να έχουν διάθεση πότε να κοινωνήσουν το «Φάρμακο της Αθανασίας», το «Φάρμακο της Ψυχής και του Σώματος».
  Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες, ο διάβολος φοβάται την Θεία κοινωνία. Είναι αυτό που τον πονά, τον διαλύει, τον αδυνατεί και υποχωρεί όταν βρίσκεται μπροστά σε συνεχώς κοινωνούντες των Αγίων και Αχράντων Μυστηρίων.
  Ειλικρινά σας λέμε ότι, αν ο άνθρωπος τοποθετηθεί σωστά στο θέμα αυτό, αν βρει τον πραγματικό του προορισμό, τότε μπορεί να περιμένει να έρθει το αληθινό Πάσχα του Κυρίου και έτσι κατά συνέπεια, πολύ άνετα μπορεί να τοποθετηθεί σωστά και στα επί μέρους καθημερινά ζητήματα της ζωής του. Η Ανάσταση είναι επανάσταση. Είναι ένα δυναμικό γεγονός γι΄αυτό απαιτούνται και δυναμικές αποφάσεις και λύσεις. 
  Καλή Μετάνοια!!! Καλή Ανάσταση!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου