Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020

Μετεγκατάσταση του Πυροσβεστικού Μουσείου και διασύνδεσή του με το έργο αστικής παρέμβασης του Δήμου Αθηναίων «ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ»

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με επιστολή μας προς τον κ. Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και στον κ. Δήμαρχο Αθηναίων ζητάμε την "Μετεγκατάσταση του Πυροσβεστικού Μουσείου και διασύνδεσή του με το έργο αστικής παρέμβασης  του Δήμου Αθηναίων «ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ». 
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

"Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί από το International Council of Museums ως «Διεθνής Ημέρα Μουσείων», με σκοπό να αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος αυτών στη διαφύλαξη, ανάδειξη και προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και μνήμης, ως στοιχείο που προάγει την κοινωνική συνοχή και την εκπαίδευση των νέων αλλά και των παλαιότερων γενεών.

Το Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος με 13 συναπτά έτη λειτουργίας και περισσότερους από 6000 επισκέπτες ετησίως, μέσω του μοναδικού αρχειακού υλικού πυροσβεστικών συλλογών, κειμηλίων, μέσων, μηχανολογικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού και άλλων αντικειμένων ιστορικής αξίας, καθώς και συγγραμμάτων πυροσβεστικού ενδιαφέροντος ή που έχουν σχέση με την πυροσβεστική ιστορία, συμβάλλει στην προβολή της ιστορικής πορείας και προσφοράς του Πυροσβεστικού Σώματος από ιδρύσεώς του, δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα στην ευαισθητοποίησή του κοινού σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και πρόληψης πυρκαγιών.  

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από τον κ. Δήμαρχο Αθηναίων, μία από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις που έγιναν ποτέ στην Αθήνα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβίωσης και ενοποίησης του ιστορικού κέντρου («Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας»), που γεννά μια εξαιρετική ευκαιρία για το Πυροσβεστικό Σώμα και το Μουσείο του, καθώς ενδεχόμενη μετεγκατάστασή του από την Παλλήνη, όπου εδρεύει σήμερα, θα συμβάλλει στη ραγδαία αύξηση της επισκεψιμότητάς του, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολυάριθμους επισκέπτες της πόλης να γνωρίσουν από κοντά πέρα από τις ιστορικές γειτονιές της Αθήνας και τους παγκόσμιας εμβέλειας αρχαιολογικούς θησαυρούς της, και την πορεία στο χρόνο ενός ιστορικού Οργανισμού της Πολιτικής Προστασίας της χώρας.

Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων και σε συνδυασμό με το εν εξελίξει έργο οικιστικής ανάπλασης, παρακαλούμε όπως εξετάσετε τη δυνατότητα μετεγκατάστασης του Πυροσβεστικού Μουσείου στις πυροσβεστικές εγκαταστάσεις της οδού Μουρούζη ή σε άλλο πρόσφορο χώρο του ιστορικού κέντρου, προκειμένου αυτό να αποτελέσει πόλο έλξης και σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες της πόλης των Αθηνών.   Με εκτίμηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου