Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΣΙΑΣ

Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΕΠΑΥΠΣ αποτελούμενη από τον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα αυτής, ύστερα από σχετικό αίτημα της  που είχε υποβάλλει από τις 12/1/2016, συναντήθηκε την 21/1/16, το πρωί, με τον κ. Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να γίνει η απαραίτητη ενημέρωση για το νεοσύστατο φορέα συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συγκεκριμένα η παραπάνω συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Γενικού Γραμματέα και διήρκησε μία ώρα περίπου, πραγματοποιήθηκε σε ένα ιδιαίτερα ειλικρινή, θερμό και εποικοδομητικό κλίμα  συνεργασίας, διαλόγου και αλληλοκατανόησης, με σκοπό τη διεξοδική παρουσίαση και ανάδειξη με επιστημονική προσέγγιση των θεμάτων που απασχολούν το Πυροσβεστικό Σώμα συνολικά και το προσωπικό του, ενώ παράλληλα γνωστοποιήθηκαν οι στόχοι και επιδιώξεις της ΕΠΑΥΠΣ.

Ειδικότερα έγινε συστηματική ανάλυση και αναπτύχθηκε διάλογος με τεκμηριωμένη ανταλλαγή απόψεων για τα παρακάτω θέματα:

      Δομές και λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος, αναπροσαρμογή των υπηρεσιακών δομών, εφαρμοστική αξιοποίηση των λειτουργικών διατάξεων του Ν. 4249/2014, προσδιορισμός των αναγκαίων διορθωτικών νομοτεχνικών παρεμβάσεων αντικατάστασης των προβληματικών διατάξεων του, ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού, καθηκοντολόγιο και προσοντολόγιο.

 ·  Προώθηση των αναγκαίων ρυθμίσεων που εξασφαλίζουν το απαραίτητο επίπεδο Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία για το σύνολο του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος.
 
·Ουσιαστική,  συντεταγμένη, οργανωτική και λειτουργική αναβάθμιση της πυροσβεστικής εκπαίδευσης.
 
·         Θεσμοθέτηση ενός αξιόπιστου, διαφανούς και αξιοκρατικού συστήματος κρίσεων και προαγωγών, βασισμένο στη συγκριτική και σφαιρική αξιολόγηση, ικανό να εξαλείψει τις αγκυλώσεις και εκτροπές του παρελθόντος.
 
·         Θεσμοθέτηση νέου μισθολογίου στη βάση της πραγματικής ανταμοιβής σε συνάρτηση με το παρεχόμενο πυροσβεστικό έργο.
 
·         Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν τα κεκτημένα, ώριμα και θεμελιωμένα δικαιώματα, με παράλληλη και σταδιακή αναπροσαρμογή εκείνων των ρυθμίσεων που επηρεάζονται από τις όποιες χρονικές και ηλικιακές μεταβολές, εξασφαλίζοντας τις αναγκαίες συνταξιοδοτικές απολαβές χωρίς να θίγονται οι κύριες  και επικουρικές συντάξεις.
 
·         Άμεση σύσταση και ενεργοποίηση του θεσμού του συνηγόρου του πυροσβεστικού υπαλλήλου.
 
·         Υλοποίηση της νομοθετημένης αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.
 
·         Εξειδίκευση, όπου απαιτείται, και προγραμματισμένη εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου του Πυροσβεστικού Σώματος.
 
·         Πραγματική αξιοποίηση του πυροσβεστικού εθελοντισμού μέσω της αναγκαίας θεσμικής, υποστηρικτικής και υλικοτεχνικής ενίσχυσης των 2.000 περίπου Εθελοντών Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος που προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους σε όλη τη χώρα.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας τοποθετήθηκε σε κάθε ένα από τα παραπάνω θέματα ξεχωριστά ενώ ανέπτυξε συνολικά την προγραμματιζόμενη δράση του για τη λειτουργία του Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα γενικότερα, αναζητώντας ευρύτερη συνεργασία προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ωστόσο καθίσταται εύλογο και αντιληπτό ότι η, εκ μέρους μας, αποδοχή των καλόπιστων προθέσεων και ιδεών του Γενικού Γραμματέα Π.Π., δεν δύναται από μόνη της να προσφέρει τα αναγκαία εκείνα εχέγγυα διασφάλισης της οργανωτικής και λειτουργικής αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συνέπεια των προκτεθέντων είναι ότι απαιτείται η χρονική εξειδίκευση αυτών των δράσεων, ο εντοπισμός και ανεύρεση των αναγκαίων συντελεστών, στη βάση της πραγματικής ανάληψης της συνευθύνης, για την επίτευξη αυτών των στόχων και επιβάλλεται η συνεχής, από το ρόλο μας προβλεπόμενη, επαγρύπνηση και παρέμβαση, ενέργειες  που θα επιτελέσουμε άμεσα και στο ακέραιο όπου και όταν χρειαστούν.

Αθήνα 22/1/16
ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΑΥΠΣ ΚΑΙ ΓΓΠΠ2 σχόλια:

  1. παρά τις διαφωνίες μου με την ίδρυση συνδικαλιστικών (άλλο συνδικαλιστικοί και άλλο επαγγελματικοί ή επιστημονικοί φορείς) φορέων με βάσει τα τυπικά προσόντα τους (όπως επίπεδο εκπαίδευσης)αναγνωρίζω τις υπαρκτές ανάγκες που οδήγησαν στην δημιουργεία του και τις ευθύνες των είδη υπαρχόντων συνδικαλιστικών φορέων και αυτών που τους διαχειρίζονται ή κατέχουν τη διαχείρησή τους και εύχομαι γρήγορα να προχωρήσουμε στην ενότητα όλλων των φορέων σε μια ενιαία ομοσπονδία, αν και δεν το βλέπω εύκολο με το δρόμο στον οποίο βαδίζει ο συνδικαλισμός στο Σώμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο παραπάνω σχόλειο από λάθος χειρισμό δεν καταχώρησα το όνομά μου και το διορθώνω άμεσα γιατι απεχθάνομαι τα ανώνυμα σχόλεια και αυτούς που τα κάνουν. Ρήγας Ναθαναήλ Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος και πτυχιούχος μόνο της Σχολής Ανθυποπυραγών! Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και σας εύχομαι καλή δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή