Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016

"Ζήσε μακριά από τις καχυποψίες"

Άρθρο του Πυραγού Λίβερη Χ. Χρήστου, Θεολόγου – Κατηχητή


Κανείς, αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο σημερινός αδιαφώτιστος άνθρωπος καταθλίβεται και κατατυραννείται, πολλές φορές εντελώς άσκοπα, από μικροπαρεξηγήσεις και μικροπράγματα τα οποία σχεδόν όλα τα δημιουργεί ο ίδιος, λόγο της καχυποψίας που έχει, και για να γίνουμε σαφέστεροι εξηγούμε ευθύς αμέσως τι εννοούμε, ξεκινώντας από τον ορισμό της καχυποψίας.
        Καχυποψία λοιπόν είναι η τάση και η ροπή να υποψιάζεσαι παντού και πάντοτε το κακό εκ μέρους του άλλου. Είναι ένας διαρκής φόβος που νομίζεις ότι οι άλλοι σε αποστρέφονται και δεν θέλουν να σε βλέπουν. Είναι ένας διαρκής φόβος που νομίζεις ότι όλοι σε κυνηγούν και διαρκώς σχεδιάζουν κάτι πονηρό εναντίον σου. Στην πραγματικότητα όμως όλα αυτά που φαίνονται φοβερά και τρομερά, κατά το πλείστον είναι υποθέσεις της φαντασίας.

        Έτσι λοιπόν, επειδή δεν σου είπε καλημέρα με πολύ διάθεση ο συνάδελφό σου όπως συνήθιζε, υποθέτεις ότι κάποιος σε διέβαλε σε αυτόν. Επειδή, οι επισκέψεις που περίμενες δεν ήρθαν, η νοσηρή σου φαντασία κτίζει τα χειρότερα σενάρια, με ότι ποιο πρόχειρο υλικό. Επειδή σε ξέχασαν και δεν σε πήραν ένα τηλέφωνο εσύ το εκλαμβάνεις ως ένα δείγμα κακίας η οποία όμως κακία γίνετε ένα φαρμακερό βέλος που πληγώνει την καρδία σου.
        Αποτέλεσμα τελικά όλων αυτών είναι να φυγαδεύεται η ειρήνη, η χαρά και η ευτυχία από την καρδιά σου και να κυριεύεσαι από μία τρομερή εσωτερική πίεση.
        Πιστεύεις δηλαδή αδίστακτα ότι η σύζυγο σου, το παιδί σου, ο συνάδελφό σου, οι επισκέψεις σου, κ.τ.λ. ενεργούν εις βάρος σου. Υποπτεύεσαι τους πάντες. Φοβάσαι και τον ίσκιο σου. Παντού βλέπεις ανησυχητικές κινήσεις, μυστικές συνεννοήσεις, ύπουλα βλέμματα που θέλουν να σε εξοντώσουν.
        Πραγματικά είναι πολύ κακή αρρώστια η καχυποψία την οποία τη δημιουργούν και άλλα αίτια, αλλά προπάντων τη δημιουργεί η μεγάλη μας ευθιξία, που είναι και αυτή παιδί του καταραμένου μας εγωισμού.
       Για να προλάβεις λοιπόν τις αμέτρητες στεναχώριες που σίγουρα έρχονται, πέταξε από πάνω σου την σατανική αυτή καχυποψία που έρχεται για να σου αρπάξει το πιο γλυκό δώρο της ζωής, την ειρήνη, που νοστιμίζει ολόκληρη τη ζωή μας.
       Σκέψου ότι στην υπόθεση αυτή είναι ανακατεμένος και εκείνος ο μισόκαλος αόρατος εχθρός μας ο διάβολος, ο οποίος δεν θέλει να βλέπει ειρηνικές τις χριστιανικές ψυχές. Είναι αυτός που εργάζεται νυχθημερόν εναντίον του θείου θελήματος και διαβάλλει συνεχώς τον Θεό στον άνθρωπο.
   Μη δέχεσαι λοιπόν τα ζιζάνια της καχυποψίας που σπέρνει ο διάβολος προκαλώντας σου συγχύσεις και παρεξηγήσεις. Μη δέχεσαι να κάνεις κακούς λογισμούς για κανέναν γιατί όταν αποπέμπεις αυτούς τους λογισμούς  εξασφαλίζεις, στο βασίλειο της καρδιά σου, αυτό το ανεκτίμητο δώρο που ευχήθηκε και ο Κύριος μας όταν χαιρέτησε τους μαθητές Του μετά την Ανάστασή Του
<<Τατα δ ατν λαλούντων ατς ησος στη ν μές ατν κα λέγει ατος· Ερήνη μν.>> 
Αναρωτιέμαι, χρειάζεσαι μεγαλύτερο δώρο, πλούτο και σύντροφο στη ζωή σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου