Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΠΑΥΠΣ στο Έκτακτο Συνέδριο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., 11/01/2017

Αντιπροσωπεία της ΕΠΑΥΠΣ αποτελούμενη από τον Πρόεδρο και τον Αντιπροέδρο της παρευρέθηκε στο έκτακτο συνέδριο της ΠΟΕΥΠΣ που συνήλθε στην Αθήνα την 11/01/2017.
Ακολουθεί ο Χαιρετισμός του Πρόεδρου της ΕΠΑΥΠΣ:

Αγαπητέ Πρόεδρε της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., αγαπητοί σύνεδροι, συνάδελφοι Πυροσβέστες.
Μόλις πριν από λίγες μέρες εξέπνευσε το 2016, μια χρονιά η οποία εν μέσω της τρέχουσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που έχει πλήξει και τον πυροσβεστικό μηχανισμό της Χώρας, ολοκληρώθηκε με ορισμένες σημαντικές επιτυχίες, όπως η εισαγωγή σπουδαστών στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με το σύστημα των εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και σημαντικούς ελλοχεύοντες κινδύνους για τον πυροσβεστικό οργανισμό και το προσωπικό του.
Το 2017 το Πυροσβεστικό Σώμααναλαμβάνει με τη μορφή του κατεπείγοντος νέες υποχρεώσεις ως συνέπεια μνημονιακών ή μη δεσμεύσεων, όπως η πυροπροστασία των περιφερειακών Αεροδρομίων και των αυτοκινητοδρόμων, αντίστοιχα.
Υποχρεώσεις, και όχι αρμοδιότητες, που,όμως, έρχονται να προστεθούν αφενός στις αυξανόμενες σύγχρονες προκλήσεις που απορρέουν από τη δυσβάστακτη πραγματικότητα της διαχείρισης των υπέρμετρων προσφυγικών ροών και αφετέρου στις απειλές της διαμορφούμενης καθημερινότητας, με εκδηλώσεις νέων μορφών τρομοκρατίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Στο εν λόγω διαμορφούμενο περιβάλλον, το Πυροσβεστικό Σώμα, ως κατεξοχήν επιχειρησιακός πυλώνας της πολιτικής προστασίας της χώρας, με τη γνωστή του ταυτότητα, τη διαρκή και αδιάλειπτη επιχειρησιακή ετοιμότητα, καλείται πέραν της υλοποίησης των βασικών και θεμελιωδών αρμοδιοτήτων που περιγράφονται στην αποστολή του, να παράσχει υπηρεσίες με αμφίβολα ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια χωρίς να διαθέτει το απαιτούμενο επαρκές προσωπικό,με πρωτοφανείς ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας και συνεχώς συρρικνούμενα εισοδήματα για τους υπηρετούντες υπαλλήλους του.
Εν μέσω του μνημονιακούΑρμαγεδδώνα που σαρώνει και το Πυροσβεστικό Σώμα και στο όνομα μιας κάποιας «ανάπτυξης» με άγνωστους εμπνευστές και αμφίβολα αποτελέσματα, το  πυροσβεστικό προσωπικό που κινδυνεύει καιεργάζεται αγόγγυστα, με υπερηφάνεια και ηρωισμό, παρά το πενιχρό οικονομικό αντάλλαγμα βιώνει την καθημερινή εκμετάλλευση και απαξίωση της πολιτικής ηγεσίας, η οποία συστηματικά κωφεύει στα δίκαια χρόνια αιτήματα των επαγγελματιών πυροσβεστών.
Κυρίαρχο αίτημα μεταξύ άλλων αποτελεί και ο εκσυγχρονισμός του δυσλειτουργικού και προβληματικού Κανονισμού Μεταθέσεων,ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικο-οικονομικές και οικογενειακές ανάγκες του χειμαζόμενου πυροσβεστικού προσωπικούπου με αυτοθυσία είναι παρόν σε κάθε μικρή ή μεγάλη μάχη με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Ένας εκσυγχρονισμός,όμως, στην πράξη που θα απηχεί την σκληρή πυροσβεστική καθημερινότητα και όχι μια alacarteμονομερή προσαρμογή του στις σκοπιμότητες εφήμερων ηγεσιών και λοιπών επιτρόπων της χώρας μας.
Το Πυροσβεστικό Σώμα, που απολαμβάνει το σεβασμό και την αγάπη του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, για μια ακόμα φορά θα σταθεί το ύψος των περιστάσεων και των σύγχρονων προκλήσεων που διανοίγονται, ωστόσο επ’ ουδενί δε θα επιτρέψουμε αυτό να γίνει σε βάρος του απλού Πυροσβέστη, που δεν πρόκειται για μια ακόμα φορά να αποτελέσει το εύκολο άβουλο θύμα και πιόνι για την υλοποίηση ευκαιριακών και «στο πόδι» σχεδιαζόμενων πολιτικών.
Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την έναρξη του σημερινού Έκτακτου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας σας, συγχαίρω τους διοργανωτέςγια την πρωτοβουλία τους και εύχομαι μια δημιουργική συνέχεια σε κλίμα ομόνοιας και αγωνιστικής ομοψυχίας. Με επιστημοσύνη και με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος στην υπηρεσία της ελληνικής κοινωνίας, η Ένωση Πτυχιούχων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Π.Σ. θα είναι δίπλα σας στις ορθολογικές διεκδικήσεις και στους αγώνες για το καλό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου