Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017

Επείγουσα αλλαγή!!!

Άρθρο του Πυραγού Λίβερη Χ. Χρήστου, Δημόσιου κατήγορου ΔΙ.Π.Υ. Αθηνών,  Θεολόγου – Κατηχητή


  Αν και από το 462 μ.Χ η εκκλησιαστική πρωτοχρονιά για το νέο έτος τελείται την 1η Σεπτεμβρίου με μια ακολουθία απαράμιλλου κάλλους ως προς το υμνογραφικό της υλικό, καλό είναι να διευκρινιστεί ότι την 1η Ιανουαρίου εορτάζουμε την πολιτική πρωτοχρονιά, η οποία έχει Ρωμαϊκή προέλευση και ήρθε στην Ορθόδοξη Ανατολή σχετικά πρόσφατα.
Εν συνεχεία, και μετά τις απαραίτητες διευκρινήσεις, με την βοήθεια του Θεού, θα τολμήσουμε να σας παρουσιάσουμε λακωνικά κάποιες απόψεις, που αφορούν την άμεση ανάγκη για αλλαγή στη στάση και  φιλοσοφία της ζωής μας για το νέο πολιτικό έτος του 2017 το οποίο ανέτειλε πριν λίγες μέρες.

Ναι. Ήρθε και πάλι ο νέος χρόνος!!! Κάνεις δε το αμφισβητεί. Μα δυστυχώς ήρθε φορτωμένος με τις συνήθειες του παλαιού χρόνου. Ήρθε και έφερε τα ίδια προβλήματα. Γιατί ;Γιατί παλαιοί άνθρωποι υποδέχονται νέο χρόνο. Τι οξύμωρο σχήμα. Και εμείς τι κάνουμε; Παραμένουμε στην ιδία και απαράλλακτη κατάσταση. Παλαιοί άνθρωποι.
Δεν νομίζω έτσι να αλλάξουν και πολλά πράγματα στην προσωπική ζωή του καθενός μας, αφού εμείς όχι μόνο δεν αλλάζουμε αλλά βολεμένοι, δεν έχουμε και καμία διάθεση να αλλάξουμε γιατί πρέπει να δώσουμε μάχη με το μεγάλο θηρίο που λέγετε ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ.
Όλοι τώρα πια, απουσία Θείας Χάρις, έχουμε σχηματίσει μια διογκωμένη εικόνα για τους εαυτούς μας γιατί είμαστε ναρκισσιστές. Δηλαδή έχουμε κάνει είδωλο τον εαυτό μας και τον προσκυνάμε σαν ένα φανταστικό πλάσμα από το υπερπέραν. Όλοι οι άλλοι στην ουσία έχουν γίνει αντικείμενα του εαυτού μας. Τους αντικειμενοποιούμε όλους και δεν θέλουμε να τους γνωρίσουμε κατά βάθος. Δεν θέλουμε να γνωρίσουμε τι θέλουν, τι αισθάνονται και ποίες είναι οι ανάγκες της υπάρξεώς τους.
  Έτσι λοιπόν, ο φουσκωμένος σαν μπαλόνι από την έπαρση  εαυτός μας, στέκεται εμπόδιο ανάμεσα στην γνωριμία μας με το Τριαδικό Θεό και Δημιουργό μας ενώ ταυτόχρονα στέκεται εμπόδιο και στην όποια αγαπητική προσέγγιση με τον συνάνθρωπο μας.
  Ειδικά σήμερα, λόγο του marketing, η κατάστασή είναι πολύ πιο επικίνδυνη γιατί δημιουργούνται, σε ψυχολογικό επίπεδο, επίπλαστες επιθυμίες που έρχονται να επαληθεύσουν τον διογκωμένο, κακό και ψευδή εαυτό μας.
Τα χρόνια λοιπόν περνούν και εμείς κάθε χρόνο γινόμαστε χειρότεροι αφού την ήδη φανταστική πλευρά του εγώ μας την ενισχύει και η πονηρή εποχή της αχαλίνωτης καλοπέρασης και δαιμονικής καταστάσεως που ζούμε. Έχουμε γίνει οι ίδιοι Θεοί για τους εαυτούς μας. Έχουμε γίνει ειδωλολάτρες.
 Όλα αυτά όμως που βιώνουμε γεννάνε άγχος. Γεννάνε ένταση και οργή και στην πραγματικότητα ενώ εγώ έχω πρόβλημα με τον εαυτό μου, το μεταθέτω με μαεστρία  στον άλλον.
Όσες φορές λοιπόν και να ευχηθούμε <<Καλή χρονιά>> τίποτα καλύτερο δεν θα συμβεί αν εμείς δεν γίνουμε καλύτεροι ως μέλη της εκκλησίας και της κοινωνίας.
Όσες φορές και να ευχηθούμε <<Καλή χρονιά>> στους σορούς των σκουπιδιών, δεν θα σταματήσουν να αναδύουν δυσωδία. Αν δια της μετανοίας, δε στραφούμε και δε πλησιάσουμε με αγαθή διάθεση  το Θεό, έτσι  ώστε  να μας οδηγήσει με προσοχή και διάκριση στο ταξίδι της γνώσης του εαυτού μας, τότε ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ!!!
  Ο Απόστολος Πέτρος γράφει: <<να φροντίσουμε, προσμένοντας τον ερχομό του Κυρίου, να βρεθούμε μπροστά Του με ειρήνη, χωρίς κηλίδες και ψεγάδια>>.
Ας είναι το 2017, ένα έτος αληθινής μετανοίας, επιστροφής στο Θεό και επιστροφή στη Μυστηριακή  ζωής της γνησίας ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Ας είναι ένα έτος μεγάλων εσωτερικών αλλαγών και   ηρωικών αποφάσεων γιατί <<ο Κύριος εγγύς>>, δηλαδή ο Κύριος έρχεται σύντομα. Αμήν!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου